Nada Žiljak
Izložba slika u Hrvatskom lječničkom zboru, Hrvatsko likovno društvo,

Zagreb, Šubićeva 9

od 30. 10. do 16. 11. 2007.Web Galerije Sv. I. Zelina
www.ziljak.hr

Erotika slika Nade Žiljak

Predgovor Branke Hlevnjak

Najnovija izložba Nade Žiljak nadovezuje se na citav niz ranijih slika erotske tematike. Umjetnica je u toj uvijek intrigantnoj temi našla svoju mjeru skrivenog i otkrivenog; stvorila prepoznatljivu erotiku osobnog slikopisa.

U kompozicijama jakih boja dogada se toplina i dubina narancaste, crvene, smede, ljubicaste, duboko plave. Meko intimno svjetlo obasjava tek dijelove slike: lijepo lice žene, ruku, leda, gdjekad kosu. Svaka slika misticna je na svoj nacin, jer prikriva tocna mjesta dodira. Gdje su ruke, gdje tijela, što se tocno dogada u tom vrtlogu boja i ritmova u kojem su muškarci i žene tijesno pripijeni? U plesu, u igri, ili u ženskom razgovoru (cetiri gracije) ili u samostalnom poluaktu, postoje kontrasti izmedu muške «grubosti» i ženske nježnosti, pojacan bojom i svjetlom. Umjetnica ostavlja mnogo mjesta nadogradnji, štoviše, asocijacije bujaju, jer ništa nije na ovim slikama do kraja oblikovano, doslovno opisano. U prijelazima i strukturama autorske perspektive, uprkos zasicenošcu bojama i vrlo odredenom svjetlosnom ritmu, sluti se dalje, još, više, nazire moguca prica, od prije i ona poslije.

Nada Žiljak stvorila je slikarske ugodaje koji djeluju snažno svojom cjelinom. Cak kada stvara slikajuci likove izbliza, lice do lica iz profila, kao da je on ranjeni toreador a ona i stvarna i prividna, zbog tirkiznog svjetla vela koji joj uokviruje lice. Umjereni stupanj apstrakcije koju Nada Žiljak uvijek ostavlja kao slikarsku slobodu dozvoljava i potpuno dugacije videnje iste slike.

No, fina mjera erotike u svim tumacenjima zraci iz slika Nade Žiljak i širi se galerijskim prostorom.

Branka Hlevnjak