Kineski crtež
Sveti Ivan Zelina od 18. veljlače do 10. ožujka 2006.

slike, crteži i fotografije: Skakavac , vrana , kineski borac , vrana i gnjezdo

Bit ce izložene slike i crteži mladih kineskih umjetnika iz fundusa Galerije, kao i autorske fotografije svakodnevice Narodne Republike Kine.

Branka Hlevnjak

"Što nam nude kineske galerije?

Kada smo na zagrebackom velesajmu 2002. godine vidjeli izložbu «Zlatna žetva» mladih kineskih umjetnika bilo je ocito da je umjetnost univerzalna i svjetska, te da unutar opcih kretanja uvijek ima mjesta i za lokalna i individualna obilježja. Ona je pokazala da se Kina promijenila, nakon davne izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt kada je prevladavao socijalisticki realizam, te nije bilo slika krajolika, slikanih izvan tradicionalnog (baštinjenog i kopiranog) prikaza, koje ne bi imale «pohvalu» industrijskom napretku, tvornicama, dalekovodima, radnicima i slicno.

Bilo je to slikarstvo ruskog socrealizma u originalnoj kineskoj verziji. Izložba «Zlatna žetva» bila je znak novog kineskog umjetnickog vala.

Ova malena izložba iz privatne kolekcije Vilka Žiljka pregled je onoga što se nudi u vecini kineskih prodajnih galerija. Ona pokazuje da uz suvremeni avangardizam u Kini postoji, kao uostalom i posvuda drugdje, i umjetnost koja se izražava tradicionalnim stvaralackim tehnikama i nacinima, intimna i gradanska umjetnost koja se održava prodajom, te je, dakle, izraz gradanskih potreba. S jedne strane to je slikarstvo koje se uci na vecini kineskih akademija, starokinesko-baštinjeno i imitativno, jednako strogo, otprilike, kao kad su starorimski kipari kopirali najbolje kipove stare Grčke. Upravo suprotno od europskog slikarstva, koje ucenje podreduje promatranju prema prirodi, te tako oformljuje akademsku vještinu, koja se napušta u ime individualnog pogleda i doživljaja (a u Kini ono se ranije obvezno zadržavalo u socrealizmu) kinesko se temelji prvenstveno na kopiranju svojih povijesnih velicna i dosega. Za europske pojmove, stvaralačke slobode, to je imitativno i zanatski perfektno slikarstvo, koje u oba slucaja govori o kolektivnom duhu nacije. Sasvim sigurno da je upravo to ona egzotika koju stranac želi kupiti kao uspomenu iz Kine.

Cinjenica je da je u Europi kao i u Kini ilustracija ostala povlašteno mjesto slikarstva, utocište koje poetskom slikom dopricava poeziju. Ima autora koji vrlo vješto objedinjavaju stilove, miješaju ikonografije i stvaraju nove prototipove.

Ova zbirka Vilka Žiljka sadr ž i ljupke ilustracije vještih majstora . "

www.ziljak.hr