PREDGOVORI IZLOŽBI
SLIKE U VINU:

- PRVA
- DRUGA
- TREĆA
- ČETVRTA
- PETA
- ŠESTA

 

 

 

 


 


 

PREDGOVOR - četvrta slika u vinu

Sveti Ivan Zelina, 11. studenog 1999.
Đuro Vanđura

Civilizacija ili kulturološki krug određenog prostora skup je zajedničkih pogleda na svijet umjetnosti, politike, tehnologije, običaja i komunikacijskih normi. Zapadnoeuropsku civilizaciju tako bismo lako mogli imenovati vinskom, budući je vino i sve što se oko njega odvija, od trsja i bačvi do uživanja i inspiracija, njezin najpostojaniji zajednički nazivnik. Putovanja, otkrića i osvajanja više su raširila i rasprostranila mladice vinove loze nego političke odnose, industrije i tehnologije. Vinska je kultura postojana konstanta i isključivost zapadnoeuropskog čovjeka. Jedino su televizori, automobili i oružje prekoračili civilizacijske barijere i postali kulturološko nedefinirana dobra. Vino dolazi s Bliskog Istoka i svejednako je tko ga je prvi kušao, Noa, Dioniz, Oziris ili veliki perzijski kralj kraljeva. Iz tog bazena vino je poteklo u suprotnom smjeru od vode. Naime, sve rijeke teku prema istoku, a vino je otišlo prema zapadu. Zato je voda simbol prvog, istočnog stupnja inicijacije, vino drugog, zapadnog, a ulje koje pliva i na jednom i na drugom, otvara dveri završnog stupnja inicijacije ili postojanosti i prosvjećenja. Bez obzira o smjeru i tijeku tekućih putova pronašli smo na Istoku tragove vinske kulture.

Navodno je u Kini pronađena najstarija boca vina, stara oko 3.000 godina. Kao i kod Hebreja, i u Kini je vino element žrtve, ali ne kao simbol krvi, nego kao biljna esencija. Uz žrtvu bogovima, Kinezi koriste vino i kod inicijacije. Obredi prijelaza iz mladenaštva u punoljetnost, te između ledičnosti i braka, odnosno slobode i odgovornosti, počinju kod muškaraca s čašom vina. U Indiji se vino rijetko spominje. Istina, kod raznih obreda prisutno je vino, ali prije kao alkohol i opijat nego kao simbolička tekućina ili esencija. U mitu o stapanju mora mlijeka, neki vide asure, one koji nisu pili vina i deve koji su ga pili.

Arapski svijet pamti vino kao piće božanske ljubavi, a stari, muslimanski filozof kaže da je vino simbol znanja duhovnih stanja. Ono je simbol inicijatičke spoznaje kojoj se samo malobrojni mogu dovinuti. Bliska arapskom svijetu je i misao svetog Martina kako je vino djelatni pokretač i pokretna sila Velikog djela ili sumpor u hermetičkom, alkemičarskom simbolizmu.

Rijetko spominjanje i korištenje vina na starom Istoku pruža ekskluzivnost zapadnoeuropskoj tradiciji. U Japanu se danas mogu kupiti vina sa svih meridijana, ali ne kao pogled na svijet, kultura ili ezoterija, nego kao kopiranje svega što je dobro na svijetu. Vino i sir uvoze sa Zapada u zamjenu za televizore i automobile. Samo tamo gdje se nastanio zapadnoeuropski čovjek raste loza, a mirisi iz podruma uzbuđuju i inspiriraju. Zato se slobodno može njegovo cjelokupno civilizacijsko naslijeđe zamijeniti terminom: vinska kultura.IZLOŽBE SLIKA U VINU: PRVA, DRUGA, TREĆA, ČETVRTA, PETA, ŠESTA, POČETNA
SKUPNI POPIS AUTORA,
Patrik Ervell’s latest collection is ironically titled “Software”ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW. In the notes from the presentation, Ervell says he was “interested in developing tension between nostalgia and sci-fi,NIKE ZOOM WINFLO 3” and even included ‘90s cyberpunk amongst his influences. Ervell developed this point of view by creating an imaginary software company called Idegen software systems. He then re-appropriated the company’AIR JORDAN XXXI MENs logo in several of the collection’s garments. Elsewhere,MBT TARIKI MEN mohair coats with oversized lapels made an appearance alongside mock neck tees,NIKE AIR JORDAN RETRO 5 police-inspired ribbed sweaters,MBT FORA GTX WOMEN flight bombers, and polyurethane leather coats. The setting was also suitably dystopian, and the resulting ambiance was something akin to if the creators of Deutschland ’83 and Hackers met up and decided to create a collection… We mean that as a compliment.Yesterday afternoon,JORDAN CP3 IX MEN artist JR spent the day working on his latest collaborative piece with Daniel Arsham in Greenpoint,NIKE AIR MAX 90 Brooklyn,MBT KIMONDO GTX MEN NYC. Connecting the lines between art, architecture, dance and theater, Daniel Arsham has been known to subvert existing architectural structures in unconventional,NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON playful ways; confusing and confounding the expectations of space and form. Source: Street Art News .