PREDGOVORI IZLOŽBI
SLIKE U VINU:

- PRVA
- DRUGA
- TREĆA
- ČETVRTA
- PETA
- ŠESTA

 

 

 

 


 


 

PREDGOVOR - druga slika u vinu

Sveti Ivan Zelina, 11. studenog 1997.
Đuro Vanđura

O pivu danas nećemo misliti, suditi niti pisati. Ostat ćemo cijeli dan u dobu kad je čovjek hodio zemljom po kojoj je krv lako tekla, kad je carevala velika hijerarhija svijeta jer su svi ljudi, nimfe i satiri, bogovi i božice bili vidljivi i prepoznatljivi. Tada, kada je sve moglo biti jedno, a stvarnost i ravnotežu održavala okrutna žrtvovanja i krvavost, zajedničko bijaše samo vino. Možda bismo ga morali pisati s velikim V?

Čudno je puno trebalo vremena proći između života i vina. Bog je treći dan stvorio zelenu travu i stabla, vjerojatno i lozu, a vode je već bilo, ali o vinu nema posebnih riječi. Pretpovijest ostaje u tajnim izmaglicama, a za ljude počinje vinsko pamćenje negdje oko 14. stoljeća BC, kad je kretskim pismom upisano ime boga vina Dioniza, što će na grčkom jeziku reći, božansko drvo. Dioniz se tri puta rodio. Prvo od majke Semele (od tla), kćerke tebanskoga kralja Kadma (s istoka), pa iz stegna oca Zeusa, a ovaj ga dade Hermesu (stup ili kaducej?) na skrb. Glasnik, izumitelj, mag i alkemičar predade ga Nimfama (lijepim ženama), koje ga čuvahu u pećini obrasloj vinovom lozom do trećeg susreta sa svjetlom. Tako Dioniz postade bog vina i vrlo mio Silenu (onaj koji se valja), Satiru (sit) i Panu (pastir). Legenda kaže kako je to bilo kod gorja Nis (putnik), a Dioniz će kasnije pastiru Ikariju (onaj koji udara) predati trs i otkriti ljudima tajnu vina.

Ostaje u svemu nejasna uloga Hermesa, jer kao da je samo on mogao svijetu priuštiti tekućinu s toliko hvale i istovremeno s toliko pokude. Na koncu, u Knjizi postanka stoje riječi Jahvi upućene: Ti prenese čokot iz Egipta (Ps. 80,9), a tamo bijaše i Hermesa i polubrata mu Dioniza, koji će iz poriječja Nila krenuti prema Indiji. Na žalost, na putu je bio Babilon i vino je dobro rodilo, pa prorok Jeremija pokazuje kako su se jezici pomiješali: Babilon bijaše pehar zlatni u ruci Jahvinoj, pehar koji opi svijet cijeli. Vinom tim se puci opiše, i zato se puci obezumiše (Jer. 51,7).

Koliko je vino na početku tajnovito, isto tako se na drugom početku svijeta javlja već u prvom poglavlju. Naime, poslije potopa Noa je sa sinovima Šemom, Hamom i Jafetom prinio žrtvu paljenicu, a zatim: Noa, zemljoradnik, zasadio vinograd. Napio se vina i opio, pa se otkrio nasred šatora (Post. 9,20-21). Čitajući dalje, tražeći naknadno precizne početke, nailazimo samo na već ustoličene hermesovske dvoznačnosti. S vinom se iskazuje čast i poštovanje (Post. 14,18), vino je uz kruh i ulje simbol snage, moći, blagostanja, radosti i Božje dobrote: U vinu on kupa svoju odjeću svoju halju u krvi od grožđa. Oči su mu od vina mutne, zubi bjelji od mlijeka (Post. 49,12), ili Neka ti Bog daje rosu s neba i rodnost zemlje: izobilje žita i mladoga vina (Post. 27,28). Jahve obećaje polja, maslinike i vinograde (Pnz. 6,11) i zato u sigurnosti prebiva Izrael, a Jakovljev je izvor na osami u zemlji žita i vina (Pnz. 33,28), bez obzira što će im kraljevi uzimat najbolja vaša polja, vaše vinograde i vaše maslinike i poklanjat će ih svojim dvoranima (1 Sam. 8,14).

Nastavimo čitati u dobrom, dioniskom tonu, jer ovako mi reče Jahve, Bog Izraelov: Uzmi ovaj pehar vina iz moje ruke, i napoji njime sve narode kojima ću te poslati (Jer. 25,15), vinom što razvedruje srce čovječje (Ps. 104,15), pa ni loza ne želi biti kralj bilja i stabala: Zar da se odreknem vina što veseli bogove i ljude da bih vladala nad drugim drvećem? (Suci 9,13).

Tamo gdje je dobrote i ljepote mora biti i žene, jer vino i žena su isto: ljubav, ali u dva obličja, u trojstvu se nadopunjujući i prožimajući. Zato Zaručnik pjeva: Usta su tvoja kao najbolje vino (Pj. 7,10), pa dodaje: Slađa je ljubav tvoja od vina, a miris ulja tvojih ugodniji od svih mirisa (Pj. 4,10). Zaručnica se uvjerila kako su vino i ljubav u zajedništvu: Uveo me u odaje vina i pokrio me zastavom ljubavi (Pj. 2,4).

Međutim, gdje u noći nestade čarolije? Nestali su konji, cvijeće, siluete ljubavnica... U noći ni kralj Salomon više ne zazivlje oči svoje drage ljepšima od najljepše krave iz faraonovoga stada. Netko novi je upisao stih: Imaš oči kao golubica (Pj. 4,1), ali do zore ima još vina...

U svijetu paljenica, krvne osvete i žrtvovanja teče i vino gorčine, jada, prokletstva, pokore i neispunjenih želja. Noa je prvi poklekao pred viškom pehara, o Babilonu već znamo, a ponekad se svi osjećamo kao da su bogovi zlu kob na svoj narod navalili, napili nas vinom omamnim (Ps. 60,5). Zbog vinograda je Izabela, žena Ahabova, dala oklevetati i kamenovati Nabota (1Kr. 21,1-29). S druge strane proroci vide osobito u vinagradu i vinu gnjev bogova: Vinograde im tučom udari (Ps. 78,47) ili kad hram nije pokriven: Ja dozvah sušu na zemlju i gore, na žito i vino, na ulje i na sve što zemlja rađa (Hag. 1,11). Posebna je pokora i odricanje onih koji daju nazirejski zavjet: Neka se suzdržava od vina i svakoga opojnog pića. Neka ne pije ni ukiseljena vina niti ukiseljena opojnog pića; a niti kakva soka od grožđa neka ne pije; neka ne jede grožđa, ni svježa ni suha (Br. 6,3-4), a niti Jonadabovim sinovima nije lako, budući su nomadi, očevi im zabraniše vinograde saditi i vino piti (Jer. 35,6). Možda je ipak najgore stanje između, stanje ni dobro niti loše, ili stanje obmane: Jao onima koji su mudri u svojim očima i pametni sami pred sobom! Jao onima koji su jaki u vinu i junaci u miješanju jakih pića (Iz. 5,22). Svijet, ali i duša, u čaši se ogleda, pa kad pijete da je zaboravite, stvari postanu još gore. Umjesto zaborava, vidite je dvostruko.

Na kraju, ne zaboravimo kako pjeva Jahve: Šaljem vam, evo, žita, vina i ulja, da se njima nasitite (Jl. 2,19). I oni će, radosno kličuć, na vis Sionski, da se naužiju dobara Jahvinih: žita, ulja, mladog vina, jagnjadi i teladi (Jer. 31,12). Stari poziv siromasima: O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako novaca i nemate, dođite. Bez novaca i bez naplate kupite vina i mlijeka! (Iz. 55,1), kao da još traje samo na Braču gdje se umjesto čaja pije s malo mlijeka čaša crnoga, sad već ružičastoga vina. Bogovi nam dadoše vino i nadu u bolja vremena, a dolazak tog boljeg, rajskog dana, ponovno ćemo po vinu prepoznat: Kad dođe taj dan, kapat će gore moštom (Jl. 4,18). I nikada ne zaboravite Dioniza, jer on zemljom hodi i govori: Meden agan, što će reći, ničega previše.IZLOŽBE SLIKA U VINU: PRVA, DRUGA, TREĆA, ČETVRTA, PETA, ŠESTA, POČETNA
SKUPNI POPIS AUTORA,
Patrik Ervell’s latest collection is ironically titled “Software”ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW. In the notes from the presentation, Ervell says he was “interested in developing tension between nostalgia and sci-fi,NIKE ZOOM WINFLO 3” and even included ‘90s cyberpunk amongst his influences. Ervell developed this point of view by creating an imaginary software company called Idegen software systems. He then re-appropriated the company’AIR JORDAN XXXI MENs logo in several of the collection’s garments. Elsewhere,MBT TARIKI MEN mohair coats with oversized lapels made an appearance alongside mock neck tees,NIKE AIR JORDAN RETRO 5 police-inspired ribbed sweaters,MBT FORA GTX WOMEN flight bombers, and polyurethane leather coats. The setting was also suitably dystopian, and the resulting ambiance was something akin to if the creators of Deutschland ’83 and Hackers met up and decided to create a collection… We mean that as a compliment.Yesterday afternoon,JORDAN CP3 IX MEN artist JR spent the day working on his latest collaborative piece with Daniel Arsham in Greenpoint,NIKE AIR MAX 90 Brooklyn,MBT KIMONDO GTX MEN NYC. Connecting the lines between art, architecture, dance and theater, Daniel Arsham has been known to subvert existing architectural structures in unconventional,NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON playful ways; confusing and confounding the expectations of space and form. Source: Street Art News .