PREDGOVORI IZLOŽBI
SLIKE U VINU:

- PRVA
- DRUGA
- TREĆA
- ČETVRTA
- PETA
- ŠESTA

 

 

 

 


 


 

PREDGOVOR - peta slika u vinu

Sveti Ivan Zelina, 11. studenog 2000.
Đuro Vanđura

Loza završava jedan životni ciklus s berbom, ujesen, ona simbolički umire s grozdovima pod tijeskom. Životni sok joj je iscijeđen, ali će se poslije tamne bačve i alkemijske preobrazbe taj sok pretvoriti u vino, u novi život. Zato Hiramova čaša s ovitka ima na gornjem rubu ugraviran uroboros, zmiju koja sebi grize rep, zato je tekućina prolazeći kroz njegov krug načinila transformaciju između života i smrti, a ponovnim prolaskom, odnosno pijenjenm preko uroborosa, sokovi se vraćaju iskonu, vraćaju se životu. Grožđani sokovi ili vino, svejedno, smrt je prestala, život novi počinje.

Hiramovu čašu pokupili smo s izložbe Zbrda zdola u Zagrebu, posvećene novom mileniju. Kolege Ž. Laszlo i B. Šeper i s njom su označile dualizam između starog i novog doba, a ona je namijenjena za vino, za ovu priliku, kada sa simboličkim brojem pet postavljamo prvu vinsku izložbu u novom mileniju. Nismo kalkulirali s Pitagorom i sa slučajnošću da peta izložba bude prva u novom tisećljeću, ali je neminovna činjenica kako je broj pet primjeren čovjeku i životu. Možda nam svima to može pružiti dašak optimizma za budućnost. Peta izložba u vinu prva je u novom tisećljeću, a to je nada kako je ispred nas vrijeme čovjeka s velikim slovom Č.

Centralni prizor na čaši je figura Hirama koji kleca na desno koljeno, poslije legendarnog, drugog, učeničkog udarca u atentatu. Lijevo su tri svijeće i Sunce koje kroz prozor pruža zrake nade. Desno su ponovljene tri svijeće, Mjesec s četiri zvjezdane pratilje, te grob s tri mumije i šesterokrakom zvijezdom na sljemenu. Suprotno od prizora s Hiramovim likom je njegov hram trokutnog zabata i sa drugom šesterokrakom zvijezdom u vrhu. Do ulaza u hram vodi pet stuba između šest stupova. Lijevo i desno od hrama postavljena su dva stupa, Jakin i Boaz, a gore ponovno vidimo Mjesec i Sunce.

Legenda priča kako su Jubel, Jubelo i Jubelum, zidarski učenici, odlučili pri kraju gradnje Salamonovog hrama izvući majstorsku tajnu od Hirama Abifa, voditelja cijelog projekta. Naišavši na šutnju, kod južnih vrata Hiram dobije udarac mjerilom u desnu stranu glave, poklekne na lijevo koljeno, kod zapadnih vrata drugi ga udari visuljom u lijevu stranu, on poklekne u desno, a kamenom na istočnoj strani u čelo učenici okončaše svoj mračni čin. Nekoliko dana kasnije Salamonovi tražitelji majstora, pronađoše Hirama, udovičinog sina, ispod naglo prolistalog grma bagrema. Salamon ga otkopa, atentatore kazni, a tajnu sačuva za buduće velike majstore.

Većinom je kompozicaja bazirana na opetovanju dvojki ili dualiteta. Dva stupa, dvije zvijezde, dva svijećnjaka, dva puta po dva trokuta u šesterokutu... U svijetu simbola to su jedinstvenosti manihejskih dualiteta života i smrti, muškog i ženskog, mraka i svjetla, dana i noći, dobra i zla... Alkemijski uroboros organizirao je jedinstvo vremena, prostora, podzemlja i nadzemlja, jer sve je jedno i svugdje je sve isto, kako gore tako dolje, kako prije tako i u buduće.

Kroz slike o legendarnoj smrti i prvom uskrsnuću provučeni su elementi pod znakom broja tri. Suprotno postavljena dva trokuta čine zvijezde, tri su svijeće oko prasvjetla u svijećnjacima, a tri su atentata stvorila novi život tajne. Trojstvo je simbol neprestanog obnavljanja, neprestanog rađanja, življenja i umiranja. Koliko je dvojstvo statički postojano, toliko je trojstvo postojano u neprestanoj mijeni, u neprestanoj cirkulaciji. Dok je dualitet prostorno univerzalan, trojstvo je vremenski titraj u velikom jedinstvu majke, oca i djeteta, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Uz sve to, Hiramova čaša ima i tri decilitra vina. Sjetimo se starog filozofa koji veliča upravo tu količinu krvce božje, kao pravo mjerilo protiv žeđi i kao izvor pravog, vinskog užitka.IZLOŽBE SLIKA U VINU: PRVA, DRUGA, TREĆA, ČETVRTA, PETA, ŠESTA, POČETNA
SKUPNI POPIS AUTORA,
Patrik Ervell’s latest collection is ironically titled “Software”ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW. In the notes from the presentation, Ervell says he was “interested in developing tension between nostalgia and sci-fi,NIKE ZOOM WINFLO 3” and even included ‘90s cyberpunk amongst his influences. Ervell developed this point of view by creating an imaginary software company called Idegen software systems. He then re-appropriated the company’AIR JORDAN XXXI MENs logo in several of the collection’s garments. Elsewhere,MBT TARIKI MEN mohair coats with oversized lapels made an appearance alongside mock neck tees,NIKE AIR JORDAN RETRO 5 police-inspired ribbed sweaters,MBT FORA GTX WOMEN flight bombers, and polyurethane leather coats. The setting was also suitably dystopian, and the resulting ambiance was something akin to if the creators of Deutschland ’83 and Hackers met up and decided to create a collection… We mean that as a compliment.Yesterday afternoon,JORDAN CP3 IX MEN artist JR spent the day working on his latest collaborative piece with Daniel Arsham in Greenpoint,NIKE AIR MAX 90 Brooklyn,MBT KIMONDO GTX MEN NYC. Connecting the lines between art, architecture, dance and theater, Daniel Arsham has been known to subvert existing architectural structures in unconventional,NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON playful ways; confusing and confounding the expectations of space and form. Source: Street Art News .