MASKE

(predgovor izložbi u Vinkovcima)

MASKE

Autorica izložbe, gospođa Nada Žiljak, akademski slikar i renomirana likovna umjetnica iz Zagreba, predstavlja se sa četrdesetak uradaka u tehnici ulja na platnu te akrilika na platnu i papiru s jasnim i zajedničkim nazivnikom maske.

Maske predstavljaju forme grotesknih vrsta, a prema simbologiji njima se mogu izazvati strahopoštovanje, užas, smjeh ili ironija. U povijesti umjetnosti maske se pojavljuju s predodžbama o višim silama o kojima zavisi realitet života (dobar lov, žetva, umjetnički izraz). Maskama se demonstrira moć, božanstvo, utvare, arhetipski likovi, mitovi i sve ono što čovječanstvo nosi utisnuto u kolektivno sjećanje. Javljaju se u srednjevjekovnom minijaturnom slikarstvu i plastici i to kao uresi konzola, kapitela i zaglavnih kamena. Bile su vrlo zahvalan motivski predložak i za europske ekspresioniste, osobito kod fauvista i kubista.

Maskama zapravo autorica i ne skriva, već implicira niže i više porive svakodnevnih stremljenja, te oživljuje mitove koji tumače podrijetlo sadašnjice. Maskama upravlja i nadzire svoj duhovni svijet te tako tumači složenu raznolikost života variranjem mitskih i astralnih likova i formi, koje se isprepliću i nadopunjuju.

Maskama kao zahvalnim motivskim predlošcima autorica predstavlja vlastiti unutrašnji doživljaj transponiran u likovnost. One su u neku ruku samo placet za prezentiranje umjetničkog habitusa, manifestiranog prekrasnim koloraturama, tonskim skalama, zgusnutom fakturom, lirski ekspresivno i poetično. Plošnom slikarskom kompozicijom dominiraju likovi u intimnim, ludičkim te kreativnim raspoloženjima s koloriranim plohama u pozadini nekih radova. Mitska bića, satiri, bajkovita uprizorenja te upečatljivi, ali nenametljivi transcedentirani erotski sadržaji, inkorporirani su suptilnim i slobodnim građenjem forme i strukture te bogatom paletom. Dakle, bogat i hipersenzibilan likovni svijet vješto je transponiran u univerzalni likovni govor, koji motritelja nikako ne može ostaviti ravnodušnim. Da je spomenuti motivski sadržaj itekako zahvalan za autoricu, sugerira i posebna emocija i raspoloženje pri slikanju. Dominira orkestracija snažnih i jarkih boja, karmin crvene, zatvorenije zelene i plave te otvorenost u komponiranju slike oker i sličnim akcenturama. Autorica vješto rabi simbole, otkrivajući dio svoje podsvijesti satkane bogatim sadržajima i senzualnostima. Maske su razigrane, bogate palete, jasne pigmentacije, slobodne te ponešto i karnevalski razuzdane.
Svaki umjetnik bira medij, sredstva i motiv da bi se adekvatno likovno izrazio. Maske su naprosto izabrale umjetnicu, a ona je bez ustezanja maksimalno iskoristila datost i svu kreativnu poetiku izrazila njima. Ovo čini jedinstvo motiva, likovnosti i intime. Realizacija vlastitog likovnog govora ovdje je evidentna, zato su djela jasna, sažeta, djeluju kompaktno te imaju jasnu zajedničku odrednicu. Za likovnog umjetnika takve iluminacije i kakvoće, maske u potpunosti odgovaraju te čine sublimat unutrašnjosti, likovno izražen. Koliko se maskama na slikama otkriva, toliko su maske i barijera prema onima koji ne mogu do njih doprijeti vlastitim osjetilima, darom i likovnim znanjem. Autorica poziva motritelja da pronikne u taj čarobni, skriveni svijet. Za mene je kao autora ovog pogovora izložbi pisati ovaj tekst također bio veliki izazov. Gospođa Žiljak jednostavno i stvarno otkriva svoju umjetnost onima koji žele i mogu promatrati ovo slikartvo iskreno, bez predrasuda, ili jednostavno tako, kako su ova djela i realizirana.

Umjetnica itekako vješto vlada svim elementima likovnosti i za nju se likovno obrazovanje podrazumijeva samo po sebi, ali ga ne nameće kao konačan odgovor. Maskama čini značajan iskorak prema likovnosti na ivici razumijevanja i tumačenja. Na nju se može primjeniti i ona Dechampova misao da je tajna u onome što kreativna individua čini izvan sebe, jer se na taj način umjetnik približava univerzalnom i to putem kreacije, radosti stvaranja i ljubavi, značajkama koje su autorici imanentna.

Cijenim da je ova likovna manifestacija kvalitetan i svijež dar vinkovačkim ljubiteljima slikarstva. Ne tako davno gospođa Žiljak izrazila je sličnu želju za svoje predstavljanje likovnoj kulturi Vinkovaca i to sažeto, jasno te da jednim specifičnim likovnim jezikom kaže nešto o sebi i svojim intimnim proživljavanjima. Ciklus maski relativno je nov i nama kroničarima nedovoljno istražen. Cijenim da će ova izložba mnogima biti i poticaj za istraživanje vlastitih podsvijesti, te možda i vlastitih doživljaja onih divnih arhetipskih prizora, koji su negdje duboko u nama. Možda ih netko i izrazi na svoj specifičan način, onako kako je to učinila autorica.


Prof. dr. sc. Mladen Jurišić


 

Patrik Ervell’s latest collection is ironically titled “Software”ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW. In the notes from the presentation, Ervell says he was “interested in developing tension between nostalgia and sci-fi,NIKE ZOOM WINFLO 3” and even included ‘90s cyberpunk amongst his influences. Ervell developed this point of view by creating an imaginary software company called Idegen software systems. He then re-appropriated the company’AIR JORDAN XXXI MENs logo in several of the collection’s garments. Elsewhere,MBT TARIKI MEN mohair coats with oversized lapels made an appearance alongside mock neck tees,NIKE AIR JORDAN RETRO 5 police-inspired ribbed sweaters,MBT FORA GTX WOMEN flight bombers, and polyurethane leather coats. The setting was also suitably dystopian, and the resulting ambiance was something akin to if the creators of Deutschland ’83 and Hackers met up and decided to create a collection… We mean that as a compliment.Yesterday afternoon,JORDAN CP3 IX MEN artist JR spent the day working on his latest collaborative piece with Daniel Arsham in Greenpoint,NIKE AIR MAX 90 Brooklyn,MBT KIMONDO GTX MEN NYC. Connecting the lines between art, architecture, dance and theater, Daniel Arsham has been known to subvert existing architectural structures in unconventional,NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON playful ways; confusing and confounding the expectations of space and form. Source: Street Art News .